(UŽIVO) Saopšteni novi uznemirujući podaci o koroni u Srbiji, Vučić sutra u žarištu epidemije

* Potvrđenih slučajeva u zemlji: 1.908
* Broj preminulih u Srbiji: 51
* Na bolničkom lečenju 1.046 pacijenata, na respiratu 89 osoba
* Više od 100 izlečenih građana
* Policijski čas radnim danima traje 12 sati dnevno – od 17 do 5
* Policijski čas vikendom traje od subote od 13 časova do ponedeljka u 5 sati ujutru
* Stariji od 65 godina u gradovima ne smeju da napuštaju stanove tokom celog dana
* Zatvoreni su tržni centri, ugostiteljski objekti, zabranjena je šetnja parkovima
* Ukinut je javni prevoz, specijalni prevoz samo za radnike
* Radi se sve veći broj testova i domovi zdravlja spremaju svoje objekte za testiranje na korona virus

Sve informacije o korona virusu u Srbiji nalaze se na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut”, www.zdravlje.gov.rs i www.batut.org.rs, kao i na novom sajtu posvećenom samo ovom virusu www.covid19.rs.

Sa 305 novoobolelih i osmoro mrtvih, petak 3. april bio je najteži dan u Srbiji. Prema poslednjim podacima, na Beogradskom sajmu smešteno je 69 obolelih. Od tog broja 38 njih čeka da ponovi test i da sa drugim negativnim nalazom bude poslato kućama u samoizolaciju. Stručnjaci otkrili da ulazimo u četvrtu fazu sa stovišta epidemiologa, što znači da je veliki rizik za prenošenje zaraze unutar porodice, te da su i oni sa lakšom kliničkom slikom, a kojih je 80 odsto od ukupnog broja potvrđenih slučajeva, potencijalne kliconoše.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19.

U Opštu bolnicu u Ćupriji danas je stigao lekarski tim Ruske Federacije da pomogne ovdašnjim kolegama u borbi protiv korona virusa, i jedinica vojne tehnike koja će u naredna dva dana obaviti dezinfekciju bolnice i Doma zdravlja.

Njih su u Chupriji, gradu žarištu zaraze korona virusom u Srbiji, dočekali predsednik opštine i komadant Štaba za vanredne situacije Ninoslav Erić i v.d direktora Opšte bolnice dr Ivan Milojević.

Lekarski tim sastavljen je od specijalista epidemiologa i virusologa i sa lekarima Opšte bolnice obavljaju konsultacije i razmenjuje iskustva, izjavio je Tanjugu Erić.

Foto: ATA Images

Lekare iz Rusije, sa procedurama prijema i zbrinjavanja zaraženih korona virusom na Odelenju infektologije Opšte bolnice upoznao je dr Milojević a narednih dana razmeniće važna iskustva iz dosadašnje prakse u borbi protiv te zaraze, naveo je Erić.

On je dodao da će dezinfekcija Opšte bolnice i Doma zdravlja biti izvršena, naredna dva dana u više navrata.

Erić je podvukao da “neće biti zatvaranja Opšte bolnice u Ćupriji, već se zatvaraju samo neka odeljenja koja u ovom trenutku nisu neophodna, a proširuje se prostor, za formiranje Centra za Covid 19.

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji danas su potvrđena četiri nova slučaja zaraze korona virusom, čime je ukupan broj porastao na 27, saopšteno je na konferenciji za medije Kriznog štaba.

Kako je rečeno, tri pacijenta su prebačena u Niš, a jedan u Beograd. Danas su uzeta još 24 uzorka za testiranje, a 13 obolelih je smešteno u Studentski dom u Mitrovici. Od četiri novoobolele osobe iz Mitrovice su tri, a jedna je iz Zvečana, prenosi Kosovo online.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

U srpskim sredinama je sada ukupno 27 obolelih, a jedan pacijent je preminuo.

Predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić kazao je da je veoma važno da se građani drže svih mera koje su propisali lekari i struka i takođe naglasio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić nesebično pomažu.

Vreme je da izguramo ovih nekoliko nedelja, rekao je doktor Kon, i naglasio da su naredne dve sigurno ključne, a potom će se pratiti razboj situacije.

Nemoguće je reći koliko će ovo trajati. Ne treba se plašiti da će trajati drastično drugo, čim budemo videli da virus popušta, popuštaće postepeno i mere, to je sigurno – istakao je on.

Rekao je da ostaje da se prati kako će se virus ponašati tokom leta, šta će uraditi na južnoj hemisferi, ali da je to nešto što će se tek istraživati.

– Imamo mnogo ljudi koji nose infekciju, a nemaju nikakve simptome. Krajne je vreme da prestanemo s kontaktima i da prestanemo da omogućavamo virusu da se slobodno prenosi. Ovo su i dalje posledice onoga od ranije, pre 5 do 7 dana. Ako vidimo da počinje da pada, ovaj vikend je zatvoreno sve, to ćemo videti za pet do sedam dana, ako se to desi, to značli da te mere daju rezultate. I dalje postoje oni koji su importovani i koji se šire van mogućnosti da mi to kontrolišemo – istakao je dr Predrag Kon i rekao da ćemo zakasniti ako nam se peta nedelja razvije do maksimuma.

Testirali se ili ne, sve zavisi od naših kontakata – naglasio je on.

Naglasio je da u svakom slučaju socijalno distanciranje predstavlja nešto što je ključno u sprečavanju širenja zaraze.

– Ta neka mera potpunog distanciranja je došla na dnevni red – rekao je na konferenciji.

–  U Ćupriji je 40 zdravstvenih radnika pozitivno na korona virus, a sedam hospitalizovano. Ta bolnica broji ukupno 880 zaposlenih – istakla je dr Darija Kisić Tepavčević na konferenciji za medije na pitanje o stanju u bolnicama u Srbiji.

U Opštoj bolnici Valjevo je 11 zdravstrvenih radnika pozitivno na KOVID19, kako je rekla, a što se tiče Narodnog fronta, kazala je da nema podatak da je nastalo pogoršanje kod onih koji su kovid pozitivni.

Prema poslednjim podacima u Srbiji je od posledica zaraze korona virusom preminulo još sedam osoba, što je ukupno 51 mrtvih.

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/Rade Prelić/Dimitrije Nikolić

Republici Srbiji je do 15 časova 5. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1908   potvrđenih slučajeva COVID 19. Za poslednja 24 časa potvrđeno je još  284 zaraženih, tesirano je 959 osoba.

Hospitalizovano 1.082 pacijenta, na respiratoru 98 pacijenata, a kako je potvrdio epidemiolog Predrag Kon 88 novih pacijenata smešteno je na Sajmu.

Predsednik Vučić najavio je da će obići žarišta u Srbiji, ukoliko prilike to budu dozvoljavale.

– Ukoliko prilike budu dozvoljavale, planiram obilazak svih žarišta – sutra Novi Pazar i Ćupriju, a prekosutra Niš – rekao je predsednik Srbije.

Prvi slučaj korona virusa zabeležen je u Policijskoj upravi u Čačku, gde je zaražena radnica, zbog čega je u samoizolaciju upućeno 780 osoba.

Od 33 upućena uzorka na identifikaciju tri su pozitivna, jedan iz Gornjeg Milanovca i dva iz Čačka. Na infektivnom odeljenju bolnice trenutno se nalazi 12 pacijenata.

Prema najnovijim rezultatima, ukupan broj osoba sa teritorije grada Kraljeva kod kojih je registrovan novi koronavirus sada je četiri, jer je juče jedna osoba preminula.

– Od uzoraka 16 osoba sa teritorije grada Kraljeva čije rezultate smo očekivali, 14 je bilo negativnih na novi koronavirus, a kod dva pacijenta je registrovan virus Covid 19. Prethodnih dana sa teritorije grada Kraljeva na ovaj virus bila su pozitivna tri pacijenta od kojih je jedan muškarac (48) juče, nažalost, preminuo. Ukupan broj osoba kod kojih je registrovan virus sada je četiri – kazao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Aleksandar Pajić, posebni savetnik u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nadležan za poslove srednjeg obrazovanja i obrazovanje odraslih, i funkcioner SNS, pozitivan je na korona virus, potvrđeno je Telegrafu u Vladi Srbije.

Jedan pacijent iz privremene bolnice na Sajmu pušten je kući pošto su dva testa pokazala da je negativan na korona virus, a danas će biti testirano još 36 njih.

Kako nam je javio izvor iz ove privremene bolnice, pacijenti sa blažim simptomima korone, koji borave u ovoj hali, sinoć su u pidžamama napravili i spontano slavlje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je magacinu medicinske opreme u Krnješevcima kod Pazove, a sa njim su i direktorka RFZO Sanja Škodrić, ministar finansija Siniša Mali i direktor BIA Bratislav Gašić.

Veliki “Milšpedov” magacin pun je naslaganih paketa sa različitom medicinskom opremom, u kojima su respiratori, zaštitna oprema – hirurške maske, antivirusne maske, zaštitne naočare, viziri, oksigenerator, pulsni oksimetar, zaštitni mantili, zaštitni skafanderi, kape, toplomeri…

U Kliničkom centru Vojvodine nalazi se 95 pacijenata s covid19, troje ih je na mašinama za veštačko disanje, jedan deo na intenzivnom bez tih jedinica, drugi deo pacijenata na poluintenzivnoj nezi….

– Dve pacijentkinje u toku protekle noći su preminule, imale su dijabetes, hipertenziju, to su pacijenti koji su prethodnih dana referisani kao teški pacijenti. Broj smrtnih slučajeva u Vojvodini se popeo na 8. Godine preminulih su od 59 do 83 – rekla je prof. dr Vesna Turkulov, upravnica Infektivne klinike KC Vojvodine.

Kakvo je bilo lečenje pacijenta iz Bačke Topole, nultog?

– Bio je ozbiljno bolestan, nije bio na respiratoru. Upravo je to bio nauk za sledeće pacijente da ih rpemeštamo u ustanovu kakva je naša ne čekajući da se stanje pogorša do veštačke ventilacije, jer je i premeštaj otežan. On je na kućnom lečenju, dobrog opšteg stanja. Sad je na dvonedeljnoj kućnoj izolaciji, doći će kod nas na kontrolu,k pod nadzorom je lekara i dalje – rekla Turkulov za TV Prva.

10:20 – U GAK Narodni front dve pacijentkinje su zaražene korona virusom i imaju opterećene anamneze, rekla je za RTS prof. dr Ana Mitrović Jovanović.

U Danskoj nema naših državljana koji su zaraženi, rekla je danas Jasmina Mitrović Marić, ambasadorka Srbije u Danskoj.
Ona.je rekla i da je Danska svima koji su imali vizu 90 dana automatski produžila za još 60 dana, a da ne moraju da idu nigde van kuće i fizički je produžavaju.

Vojnomedicinski centar Karaburma od sutra će moći da prima obolele od korona virusa, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin i dodao da sutra počinju i radovi na izgradnji savremene bolnice na Karaburmi koja će biti završena za dve nedelje.

Kako je rekao, zahvaljujući angažovanju Vojske Srbije, u ovom je trenutku oko 6.000 kreveta na raspolaganju zdravstvenom sistemu.

– Ne treba bežati od toga niti mi najvaljujemo katastrofičan scenario. Naš posao da budemo spremni za najgori mogući scenario, da možemo da prihvatimo hiljade onih koji imaju simptome i kojima je potrebna zdravstvena zaštita – rekao je Vulin Jutarnjem dnevniku RTS.

Ministar je kazao da je Vosjka Srbije dobila zadatak od vrhovnog komandata Aleksandra Vučića da za 10 dana uspostave bolnicu sa respiratorima i kiseonikom i dodao da je obezbeđeno 106 prključaka za kiseonik i oko 60 respiratora.

‘- Od sutra od 7.30 biće raspoređeno osoblje – istakao je Vulin.

Prema njegovim rečima, od srušenog dela objekta pored VMC biće napravljena savremena bolnica koja će biti završena za dve nedelje.

Lekar Snežana Rsovac obratila se putem Fejsbuka kao jedna od brojnih medicinskih radnika koji su osetili potrebu da zbog svoje profesije javno kažu šta im je na duši. U godinama rada koje imaju za sobom i sa nekoliko nedelja iskustva sa novim korona virusom, mnogi su stali iza svojih kolega i obratili se građanima, pre svega onima koji krše mere zabrane kretanja i socijalnog distanciranja.

U svojoj objavi odrekla se onoga na čemu su se druge kolege javno zahvaljivale. Deluje da je vrag odneo šalu i da bi im umesto aplauza značilo saosećanje.

Najmlađi pacijent zaražen korona virusom u Novom Pazaru ima osam, a najstariji 80 godina. U Novom Pazaru još ima pojedinaca koji situaciju ne shvataju dovoljno ozbiljno, te izbegavaju samoizolaciju i propisane mere.

U Novom Pazaru je ukupno testirano 16 osoba, pa je sada u ovom gradu, koji je proglašen za novo žarište korona virusa, inficirano 13 žitelja.

Svi inficirani su bili u kontaktu sa osobom kod koje je prvo utvrđeno prisustvo korona virusa, a koja je nedavno boravila u Sloveniji.

IZVOR: Telegraf.rs