(UŽIVO) Stigla ruska pomoć, saopšteni uznemirujući podaci o novoobolelima i mrtvima

* Potvrđenih slučajeva u zemlji: 1.476
* Broj preminulih u Srbiji: 39
* Broj izlečenih u Srbiji: 42
* Policijski čas radnim danima traje 12 sati dnevno – od 17 do 5
* Policijski čas vikendom traje od subote od 13 časova do ponedeljka u 5 sati ujutru
* Stariji od 65 godina u gradovima ne smeju da napuštaju stanove tokom celog dana
* Zatvoreni su tržni centri, ugostiteljski objekti, zabranjena šetnja parkovima
* Ukinut javni prevoz, specijalni prevoz samo za radnike
* Radi se sve veći broj testova, i domovi zdravlja spremaju svoje objekte za testiranje na korona virus
* Sve je manje državljana Srbije koji su ostali zarobljeni u inostranstvu, država pomaže da se vrate u zemlju
* Građani neumorno iskazuju podršku zdravstvenim radnicima aplauzom u 20 sati
Sve informacije o korona virusu u Srbiji nalaze se na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut”, www.zdravlje.gov.rs i www.batut.org.rs, kao i na novom sajtu posvećenom samo ovom virusu www.covid19.rs.

Prethodnih dana, otkako je počelo testiranje većeg broja ljudi u Srbiji i većeg broja zaraženih korona virusom, jedno od najčešće postavljenih pitanja bilo je šta će biti sa decom onih roditelja gde se ispostavi da su oboje zaraženi virusom? Ili da moraju u neku od bolnica širom Srbije.

Dok brojni građani Srbije poštuju mere koje je propisala država o samoizolaciji i smanjenju broja kontakata kako bismo se što pre izborili sa korona virusom, ima i onih kojima očigledno izrečene mere ne znače mnogo, što se vidi i na fotografiji koju nam je poslala čitateljka.

Piknik u doba korone – Foto: Čitalac Telegrafa

 

Prvi slučaj korona virusa potvrđen je u Priboju, međutim radi se o situaciji koja još nije viđena u Srbiji, jer je virus dobila starija meštanka sela Кukurovići koje se nalazi na samoj granici sa Crnom Gorom i udaljeno je oko 30 kilometara od centra opštine.

Nakon saopštavanja poslednjeg broja novoobolelih i broja preminulih od korona virusa, epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da više nema pregovaranja, da ostaje umereni optimista, ali da to ne znači da je u pravu.

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/Rade Prelić/Dimitrije Nikolić

Jedan zdravstveni radnik iz Prijepolja u petak tokom prepodneva je sa intezivnim respiratornim simptomima i povišenom temperaturom, prebačen u Užice, pod sumnjom na infekciju virusa COVID19.

Zbog sumnje na zarazu koronom, do sada su iz Prijepolja testirana tri pacijenta, kod jednog je utvrđen virus COVID19 i on se nalazi u stabilnom stanju, na lečenju u Beogradu. Drugi pacijent nije zaražen dok se kod trećeg čekaju nalazi. Zdravstveni radnik iz Prijepolja, trebalo bi u toku dana da bude testiran, piše portal “PP Media”.

Najnovijom odlukom Vlade Srbije uvedena je zabrana kretanja vikendom od 13 časova u subotu do 5 časova ujutru u ponedeljak. Pored te mere, juče je doneta i ona koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić okarakterisao olakšavajućom, a koja se odnosi na šetnju kućnih ljubimaca za vreme vanrednog stanja usled epidemije korona virusa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na pomoći koju je Rusija poslala Srbiji za borbu protiv korona virusa.

На војни аеродром у Батајници слетео је први од 11 авиона којим Руска Федерација шаље помоћ Србији у борби против коронавируса. Велико хвала председнику Путину и братском руском народу.

A post shared by Александар Вучић (@avucic) on

Vućić je na svom Instagram profilu @avucic objavio fotografiju ruskog aviona koji sleće na vojni aerodrom u Batajnici uz poruku zahvalnosti predsedniku Putinu i bratskom ruskom narodu.

Četiri lekara i četiri tehničara su pozitivna na korona virus u bolnici u Ćupriji, a u kućnoj izolaciji je sedam lekara i tri tehničara. Zaposleni koji su u kućnoj izolaciji se dobro osećaju. Na bolničkom lečenju je i direktor bolnice, a jedna medicinska sestra je na respiratoru.

Epidemiolog dr Predrag Kon, na redovnoj konferenciji povodom epidemije korona virusa u Srbiji, rekao je da je čak 75 osoba zaposlenih u GAK Narodni front udaljeno s posla.

On je rekao da je u prvom navratu testirano 39 osoba od kojih je 22 bilo pozitivno, da je posle testirano još 27 od kojih je 17 bilo pozitivno i da je još 9 osoba ostalno netestirano. Prethodno 12 testiranih….

U Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo još 8 osoba od korona virusa, što je ukupno 39 žrtava Covida-19, a ukupan broj zaraženih je 1.476. Kako je epidemiolog Predrag Kon rekao, ovo je najcrnji dan za Srbiju, s obzirom na ove brojke.

Ukupno 39 žrtava odneo je korona virus u Srbiji, a danas, 3. aprila 2020. godine, moglo bi se reći da je situacija dosad najteža. Prema najnovijim podacima, čak osam osoba je izgubilo bitku za život,  ali drugi broj još više plaši. Skoro pola zaraženih je iz Beograda.

U Republici Srbiji je do 15 časova 3. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1.476 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 748 osoba od kojih je 305 pozitivno.

Hospitalizovano je ukupno 874 pacijenata, a na respiratoru je njih 81.

Do 15 časova u Srbiji je ukupno testirano 5.756 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U Srbiji je preminulo još 8 osoba od korona virusa, što je ukupno 39 žrtava Covida-19.

Do danas u 15 časova preminulo je šest osoba muškog i dve osobe ženskog pola, a prosek njihovih godina je 70,75.

Avion u kome se nalazi pomoć koju je Rusija poslala našoj zemlji je sleteo u Srbiju.

Na aerodromu su predstavnici Vojske Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vulin i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, kako saznajemo, nalazi se na Infektivnoj klinci zbog sumnje da je zaražen korona virusom.

On ima simptome da je moguće da je reč o korona virusu, ali doktori još nisu dobili rezultate.

U Kosovskoj Mitrovici imamo četiri novozaražene osobe, čije je zdravstveno stanje stabilno, tako da je sada ukupan broj pozitivnih na korona virus 11, saopštio je predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

– Prema rečima direktora zatvorske jedinice u Kosovskoj Mitrovici Benusima Medića testirane su još 83 osobe, radnici i zatvorenici, zatvorske jedinice i svi rezultati testiranih su negativni – dodao je Spirić.

Istakao je da je po navodima epidemiologa Dr Aleksandra Antonijevića do sada uzorkovano 24 ljudi, a planirano je tokom dana da taj broj bude do 120. Reč je o osobama koje imaju simptome, zatim svim onim koji su imali kontakt sa do sada zaraženima kao i medicinsko osoblje.

U privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu trenutno boravi 60 obolelih od korona virusa sa lakšom kliničkom slikom, a prema rečima državnog sekretara Ministarstva zdravlja Berislava Vekića do sada je sa Sajma u kućnu izolaciju pušteno 18 pacijenata.

Među pacijentima je 45 muškaraca i 15 žena, dok je najstariji pacijent rođen 1946. godine, a najmlađi 2001. godište.

Zamenik direktora za zdravstvena pitanja Opšte bolnice u Jagodine dr Vladimir Nedeljković pozitivan je na korona virus, potvrdio je Tanjugu direktor Doma zdravlja u Jagodini dr Darko Miletić.

Korona virus potvrđen je i kod jedne medicinske sestre te ustanova, dodao je Miletić.

Policija u Bogatiću svakodnevno kontroliše oko 700 meštana koji se nalaze pod zdravstvenim nadzorom i u samoizolaciji. Od ovog broja, oko 500 u svojoj kući mora da provede 28 dana samo zbog toga što su u Republiku Srpsku prelazili da bi kupili jeftinije gorivo.

Umesto u nedelju, penzionerima će biti omogućeno da kupovinu obave u subotu od četiri do sedam časova, kako je >

IZVOR: Telegraf.rs