(UŽIVO) Telefonski razgovor Vučića sa Putinom i Makronom pre sednice kriznih štabova

* Potvrđenih slučajeva u zemlji: 1.060
* Broj preminulih u Srbiji: 28
* Broj izlečenih u Srbiji: 42
* Policijski čas radnim danima traje 12 sati dnevno – od 17 do 5
* Policijski čas vikendom traje od 15 časova do 5 sati ujutru
* Stariji od 65 godina u gradovima ne smeju da napuštaju stanove tokom celog dana
* Zatvoreni su tržni centri, ugostiteljski objekti, zabranjena šetnja parkovima
* Ukinut javni prevoz, specijalni prevoz samo za radnike
* Radi se sve veći broj testova, i domovi zdravlja spremaju svoje objekte za testiranje na korona virus
* Sve je manje državljana Srbije koji su ostali zarobljeni u inostranstvu, država pomaže da se vrate u zemlju
* Građani neumorno iskazuju podršku zdravstvenim radnicima aplauzom u 20 sati

Sve informacije o korona virusu u Srbiji nalaze se na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut”, www.zdravlje.gov.rs i www.batut.org.rs, kao i na novom sajtu posvećenom samo ovom virusu www.covid19.rs.

Poliicija u Sremskoj Mitrovici podneće krivičnu prijavu tužilaštvu protiv muškarca (44) zbog sumnje da je prekršio meru samoizolacije.

On prilikom kontrole nije pronađen na adresi prebivališta, navodi se u saopštenju MUP-a. Na teret mu se stavlja krivično delo nepostupanje po zdravstvebim propisima u vreme epidemije.

U Boru je podneta prekršajna prijava protiv devojke (23 koju je zatekla na ulici u vreme zabrane kretanja. Sudija za prekršaje izrekao joj je zbog toga novčanu kaznu od 50.000 dinara, saopšteno je iz MUP-a.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće danas telefonom sa predsednicima Francuske i Rusije, Emanuelom Makronom i Vladimirom Putinom.

Glavne teme biće borba protiv koronavirusa, nastavak saradnje sa Evropskom unijom i potvrda najbližih prijateljskih odnosa sa Rusijom.

Novinarka Ana Lalić, koja je sinoć privedena u Novom Sadu i kojoj je po nalogu tužioca određena mera zadržavanja od 48 sati, puštena je na slobodu.

Da li će Srbija uvesti rigoroznije mere pa i 24 časa karantina zavisi dosta od podataka koje ćemo danas dobiti o novom broju obolelih i umrlih od korona virusa, kazao je za TV Prva epidemiolog Predrag Kon, načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje i član Vladinog Kriznog štaba za borbu protiv COVID-a. On je rekao i da ako se policijski čas od 24 sata prevremeno donese, epidemija može kasnije da se vrati, ali bi bila mnogo blaža.

Grad Beograd je obavio kontrolu 152 privatna doma za stare, koliko ih je registrovano na teritoriji Beograda, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji kaže da je teška situacija u još jednom privatnom domu u kome trenutno boravi 20 korisnika.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Vesić je za Tanjug rekao da je većina domova za stara lica na vreme kupila zaštitnu opremu, sredstva za higijenu i uspostavila karantin.

Vlada Srbije donela je Uredbu prema kojoj se za vreme vanrednog stanja, proglašenog 15. marta, suđenje može odvijati putem video-konferencijske veze, radi sprečavanja širenja korona virusa.

– U vreme vanrednog stanja, proglašenog 15. marta 2020, u krivičnom postupku koji se vodi pred prvostepenim sudom, kada predsednik veća ili sudija pojedinac nađe da je obezbeđenja prisustva okrivljenog koji se nalazi u pritvoru, na glavnom pretresu otežano zbog opasnosti od širenja zarazne bolesti, može odlučiti da se učešće okrivlejnog na glavnom pretresu obezbedi putem tehničkih sredstava za prenos zvuka i slike, ako je to s obzirom na tehničke uslove moguće – navodi se u Uredbi u koju je Tanjug imao uvid.

Ova Uredba doneta je u skladu sa članom 200 Ustava Srbije koji reguliše vanredno stanje i stupila je na snagu objavom u Službenom glasniku 1. aprila.

Foto: Marko Jovanović

Na preporuku Ministarstva pravde većina sudova u Srbiji već je obezbedila mogućnost suđenja putem skajp aplikacije između pritvorske jedinice u kojoj se nalazi okrivljeni i sudnice u kojoj se u trenutku suđenja nalaze sudija, tužilac i branilac okrivljenog.

Na ovaj način Izrečene su prve četiri presude okrivljenima za kršenje samoizolacije.

Ovaj način suđenja, skajpom, moguć je samo dok traje vanredno stanje, uvedeno radi sprečavanja širenja Covida 19.

Zastave na svim javnim institucijama će biti spuštene na pola koplja, prema odluci koju je donela Vlada Srbije.

Muškarac, 1973. godište, iz opštine Leposavić, pozitivan na korona virus, preminuo je u KC Niš. Reč je o bubrežnom bolesniku, naveo je Marko Đurić na svom Instagram profilu dajući dnevni presek stanja na KiM.

Novoobolelih u većinski srpskim sredinama je pet, ukupno devet. Jedna osoba preminula je u albanskim sredinama, novoobolelih je 13, a ukupno je 125 zaraženih.

Дневни извештај о ситуацији на Косову и Метохији 1. април 2020. године: ⠀⠀ 1– Особа преминула у већински српским срединама. Реч је о мушкарцу из општине Лепосавић, рођеном 1973. године, иначе бубрежном болеснику, који је преминуо у КЦ Ниш. ⠀⠀ 5 – Новооболелих особа у већински српским срединама. Укупно оболело 9. Код двојице радника затвора у Косовској Митровици потврђен је COVID-19, тако да за сада има укупно 3 радника затвора, који су тестирани у Приштини и који су позитивни. 18 узорака тестирано је у Краљеву, а 3 су позитивна. ⠀⠀ 1 – Особа преминула у албанским срединама. ⠀⠀ 13 – Новооболелих особа у албанским срединама. Укупно оболело 125. ⠀⠀ 41 – Особа тестирана у северном делу Косовске Митровице: 23 радника затвора и још 18 грађана. Узорци се сада шаљу у Институт за ветерину у Краљеву. У Косовској Митровици се у самоизолацији налази око 100 лица. ⠀⠀ – У Звечану смо обезбедили три дежурне телефонске линије на којима грађани са симптомима вируса COVID-19, или они који су били у додиру са оболелима, могу да ступе у контакт са лекарима. 11 лица из Звечана која се налазе у самоизлолацији доброг су здравственог стања. Током јучерашњег дана Дому здравља у Лепосавићу јавило се 14 особа са респираторним инфекцијама, од једне особе узет узорак за анализу на присуство вируса COVID-19. ⠀⠀ – Агенција за превоз путника ”KIM-CO” из Грачанице понудила је свој возни парк са возачима на коришћење без накнаде у сврху борбе против вируса COVID-19. ⠀⠀ – Волонтери су и данас обилазили угрожене грађане и носили им пакете са храном и хигијенским средствима. ⠀⠀ – Кројачка радња ”Денић” из Горњег Кусца започела је шивење заштитних маски за потребе ЗЦ Гњилане. ⠀⠀ – Општински штабови за ванредне ситуације редовно врше дезинфекцију јавних површина и установа и обавештавају грађане о мерама Владе Србије. ⠀⠀ – Уставни суд у Приштини оценио је да је одлука владе привремених институција самоуправе (ПИС) да ограничи слободу кретања као заштиту од ширења COVID-19 неуставна. Дао је рок да се одлука укине до 13. априла.

A post shared by Марко Ђурић (@markodjuric.srb) on

Ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić rekao je da su iz Berna i Ciriha dva autobusa, sa ukupno 45 putnika, krenula za Srbiju, kao i da još oko 500 naših državljana želi da se vrati kući.

– Jedan autobus krenuo je iz Berna sa 23 putnika, priključio se drugom u Cirihu gde su bila 22 putnika, jer jepreporuke da u prevozu bude određena razmak između ljudi. Dakle, ukupno 45, svi imaju maske, rukavice, mi smo preko ministarstva spoljnih poslova obezbedili tranzitne dozvole za Austriju, Nemačku, Sloveniju i Hrvatsku i očekujemo da u narednih 10-12 sati dođu u Srbiju – rekao je Bradić Tanjugu.

Kako je naveo, to je samo prva grupa jer se još oko 500 ljudi se prijavilo za povratak.

Mnogi sastanci biće održani danas kako bi se videlo da li je potrebno da Srbija preduzme nove mere povodom sprečavanja širenja smrtonosnog virusa Covid19.

Nakon mera koje su donesene juče, a gde su zatvoreni frizerski saloni, kladionice i kockarnice, u javnosti se polemiše o novom setu mera, koje bi mogle biti uvedene pre policijskog časa od 24 sata.

Avion Er Srbije A319 poleteo je jutros iz Beograda za Pariz i Amsterdam odakle će vratiti naše državljane u zemlju, rečeno je Tanjugu u srpskoj aviokompaniji.

Avion je odleteo oko 8 časova, a povratak u Beograd je planiran u 15.45, objavljeno je na sajtu aerodroma “Nikola Tesla”.

U improvizovanoj bolnici na Beogradskom sajmu trenutno je zbrinuto 53 pacijenta, koji su pozitivni na COVID-19 i imaju blažu kliničku sliku, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić.

On je naglasio da je na Sajmu trenutno 40 muškaraca i 13 žena, da najmlađi pacijent ima 19 godina, a najstariji 71 godinu.

Pripremaju se, kako je rekao, i drugi sportski centri u Beogradu koji će biti pretvoreni u improvizovane bolnice za prijem lakših pacijenata zaraženih novim koronavirusom.

Navodi da su u svim domovima zdravlja u Srbiji počele da rade kovid ambulante, koje će biti otvorene od 7 do 22 sata, gde će se pacijentima, kod kojih postoji sumnja na zarazu, meriti temperatura, uraditi rendgentski snimak pluća, laboratorija.

Vlada Srbije će danas, na molbu predsednika Aleksandra Vučića, povući odluku o informisanju tokom vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je rekla da je Srbija uradila sve kako bi građani Srbije bili informisani tačno i pravovremeno i kako nijedna informacija ne bi bila sakrivena od javnosti, ali da će povući nedavno usvojenu odluku kako se ne bi “bacila senka na sve na čemu je država mukotrpno radila”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić održaće danas u 18 sati sednicu sa oba krizna štaba, nakon koje će se predsednik Vučić obratiti javnosti, javlja Tanjug.

U pitanju je sastanak Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti COVID-19 po privredu.

Dva krizna štaba danas će proceniti potrebu uvođenja novih mera prevencije širenja virusa, najavila je juče epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ona je naglasila da u odlučivanju o eventualnom uvđenju novih mera ključ i dalje ostaje ponašanje građana.

U Srbiji je do juče od korone urmlo 28 osoba, a ukupno je zaraženo ovim virusom 1.060, saopštila je Kisić Tepavčević. Kisić Tepavčević je navela da je u Srbiji od poslednjeg izveštaja testirano još 810 osoba, od kojih je 160 bilo pozitivno, a 650 negativno na Kovid 19.

Hospitalizovano je ukupno 648 pacijenata, a 72 su na respiratoru.

Do juče u 15 sati u Srbiji je testirano 4.371 osoba, od kojih je kod 1.060 slučajeva potvrđeno prisustvo infekcije.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

IZVOR: Telegraf.rs