(UŽIVO) Vučić sutra u žarištima korone u Srbiji: Ceo garnizon Vojske Srbije zaražen virusom

* Potvrđenih slučajeva u zemlji: 1.624
* Broj preminulih u Srbiji: 44
* Na bolničkom lečenju 1.046 pacijenata, na respiratu 89 osoba
* Više od 100 izlečenih građana
* Policijski čas radnim danima traje 12 sati dnevno – od 17 do 5
* Policijski čas vikendom traje od subote od 13 časova do ponedeljka u 5 sati ujutru
* Stariji od 65 godina u gradovima ne smeju da napuštaju stanove tokom celog dana
* Zatvoreni su tržni centri, ugostiteljski objekti, zabranjena je šetnja parkovima
* Ukinut je javni prevoz, specijalni prevoz samo za radnike
* Radi se sve veći broj testova i domovi zdravlja spremaju svoje objekte za testiranje na korona virus

Sve informacije o korona virusu u Srbiji nalaze se na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut”, www.zdravlje.gov.rs i www.batut.org.rs, kao i na novom sajtu posvećenom samo ovom virusu www.covid19.rs.

Sa 305 novoobolelih i osmoro mrtvih, petak 3. april bio je najteži dan u Srbiji. Prema poslednjim podacima, na Beogradskom sajmu smešteno je 69 obolelih. Od tog broja 38 njih čeka da ponovi test i da sa drugim negativnim nalazom bude poslato kućama u samoizolaciju. Stručnjaci otkrili da ulazimo u četvrtu fazu sa stovišta epidemiologa, što znači da je veliki rizik za prenošenje zaraze unutar porodice, te da su i oni sa lakšom kliničkom slikom, a kojih je 80 odsto od ukupnog broja potvrđenih slučajeva, potencijalne kliconoše.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19.

Predsednik Vučić najavio je da će obići žarišta u Srbiji, ukoliko prilike to budu dozvoljavale.

– Ukoliko prilike budu dozvoljavale, planiram obilazak svih žarišta – sutra Novi Pazar i Ćupriju, a prekosutra Niš – rekao je predsednik Srbije.

Prvi slučaj korona virusa zabeležen je u Policijskoj upravi u Čačku, gde je zaražena radnica, zbog čega je u samoizolaciju upućeno 780 osoba.

Od 33 upućena uzorka na identifikaciju tri su pozitivna, jedan iz Gornjeg Milanovca i dva iz Čačka. Na infektivnom odeljenju bolnice trenutno se nalazi 12 pacijenata.

Prema najnovijim rezultatima, ukupan broj osoba sa teritorije grada Kraljeva kod kojih je registrovan novi koronavirus sada je četiri, jer je juče jedna osoba preminula.

– Od uzoraka 16 osoba sa teritorije grada Kraljeva čije rezultate smo očekivali, 14 je bilo negativnih na novi koronavirus, a kod dva pacijenta je registrovan virus Covid 19. Prethodnih dana sa teritorije grada Kraljeva na ovaj virus bila su pozitivna tri pacijenta od kojih je jedan muškarac (48) juče, nažalost, preminuo. Ukupan broj osoba kod kojih je registrovan virus sada je četiri – kazao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Aleksandar Pajić, posebni savetnik u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nadležan za poslove srednjeg obrazovanja i obrazovanje odraslih, i funkcioner SNS, pozitivan je na korona virus, potvrđeno je Telegrafu u Vladi Srbije.

Jedan pacijent iz privremene bolnice na Sajmu pušten je kući pošto su dva testa pokazala da je negativan na korona virus, a danas će biti testirano još 36 njih.

Kako nam je javio izvor iz ove privremene bolnice, pacijenti sa blažim simptomima korone, koji borave u ovoj hali, sinoć su u pidžamama napravili i spontano slavlje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je magacinu medicinske opreme u Krnješevcima kod Pazove, a sa njim su i direktorka RFZO Sanja Škodrić, ministar finansija Siniša Mali i direktor BIA Bratislav Gašić.

Veliki “Milšpedov” magacin pun je naslaganih paketa sa različitom medicinskom opremom, u kojima su respiratori, zaštitna oprema – hirurške maske, antivirusne maske, zaštitne naočare, viziri, oksigenerator, pulsni oksimetar, zaštitni mantili, zaštitni skafanderi, kape, toplomeri…

U Kliničkom centru Vojvodine nalazi se 95 pacijenata s covid19, troje ih je na mašinama za veštačko disanje, jedan deo na intenzivnom bez tih jedinica, drugi deo pacijenata na poluintenzivnoj nezi….

– Dve pacijentkinje u toku protekle noći su preminule, imale su dijabetes, hipertenziju, to su pacijenti koji su prethodnih dana referisani kao teški pacijenti. Broj smrtnih slučajeva u Vojvodini se popeo na 8. Godine preminulih su od 59 do 83 – rekla je prof. dr Vesna Turkulov, upravnica Infektivne klinike KC Vojvodine.

Kakvo je bilo lečenje pacijenta iz Bačke Topole, nultog?

– Bio je ozbiljno bolestan, nije bio na respiratoru. Upravo je to bio nauk za sledeće pacijente da ih rpemeštamo u ustanovu kakva je naša ne čekajući da se stanje pogorša do veštačke ventilacije, jer je i premeštaj otežan. On je na kućnom lečenju, dobrog opšteg stanja. Sad je na dvonedeljnoj kućnoj izolaciji, doći će kod nas na kontrolu,k pod nadzorom je lekara i dalje – rekla Turkulov za TV Prva.

10:20 – U GAK Narodni front dve pacijentkinje su zaražene korona virusom i imaju opterećene anamneze, rekla je za RTS prof. dr Ana Mitrović Jovanović.

U Danskoj nema naših državljana koji su zaraženi, rekla je danas Jasmina Mitrović Marić, ambasadorka Srbije u Danskoj.
Ona.je rekla i da je Danska svima koji su imali vizu 90 dana automatski produžila za još 60 dana, a da ne moraju da idu nigde van kuće i fizički je produžavaju.

Vojnomedicinski centar Karaburma od sutra će moći da prima obolele od korona virusa, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin i dodao da sutra počinju i radovi na izgradnji savremene bolnice na Karaburmi koja će biti završena za dve nedelje.

Kako je rekao, zahvaljujući angažovanju Vojske Srbije, u ovom je trenutku oko 6.000 kreveta na raspolaganju zdravstvenom sistemu.

– Ne treba bežati od toga niti mi najvaljujemo katastrofičan scenario. Naš posao da budemo spremni za najgori mogući scenario, da možemo da prihvatimo hiljade onih koji imaju simptome i kojima je potrebna zdravstvena zaštita – rekao je Vulin Jutarnjem dnevniku RTS.

Ministar je kazao da je Vosjka Srbije dobila zadatak od vrhovnog komandata Aleksandra Vučića da za 10 dana uspostave bolnicu sa respiratorima i kiseonikom i dodao da je obezbeđeno 106 prključaka za kiseonik i oko 60 respiratora.

‘- Od sutra od 7.30 biće raspoređeno osoblje – istakao je Vulin.

Prema njegovim rečima, od srušenog dela objekta pored VMC biće napravljena savremena bolnica koja će biti završena za dve nedelje.

Lekar Snežana Rsovac obratila se putem Fejsbuka kao jedna od brojnih medicinskih radnika koji su osetili potrebu da zbog svoje profesije javno kažu šta im je na duši. U godinama rada koje imaju za sobom i sa nekoliko nedelja iskustva sa novim korona virusom, mnogi su stali iza svojih kolega i obratili se građanima, pre svega onima koji krše mere zabrane kretanja i socijalnog distanciranja.

U svojoj objavi odrekla se onoga na čemu su se druge kolege javno zahvaljivale. Deluje da je vrag odneo šalu i da bi im umesto aplauza značilo saosećanje.

Najmlađi pacijent zaražen korona virusom u Novom Pazaru ima osam, a najstariji 80 godina. U Novom Pazaru još ima pojedinaca koji situaciju ne shvataju dovoljno ozbiljno, te izbegavaju samoizolaciju i propisane mere.

U Novom Pazaru je ukupno testirano 16 osoba, pa je sada u ovom gradu, koji je proglašen za novo žarište korona virusa, inficirano 13 žitelja.

Svi inficirani su bili u kontaktu sa osobom kod koje je prvo utvrđeno prisustvo korona virusa, a koja je nedavno boravila u Sloveniji.

IZVOR: Telegraf.rs