VIRUSOLOZI SAVETUJU: Evo zašto je važno da maske držimo na suncu! Otvorite prozore, virus nema krila!

Predsednik Visokog instituta za zdravlje Italije Silvio Brusafero izjavio je da da nema dokaza da virus kruži u vazduhu.

Prema raspoloživim epidemioloskim podacima, glavni načini prenošenja koronavirusa su preko kapljica (sitne kapljice pljuvačke) i direktnim kontaktom.

“Nulte su mogućnosti da će koronavirus s letom nestati. Još znamo malo o poreklu i trajanju ovoga virusa, poznajemo ga tek četiri meseca, ali znamo da su virusi veoma osetljivi, i da ne prežive ekstremne temperature”, rekla je virusolog Ilarija Kapua, zdravstvenog centra Univerziteta na Floridi.

Podsetila je da se epidemija SARS-a 2002. godine širila i preko sistema ventilacije i grejanja (erkondišna) u kućama i javnim ustanovama, i da je moguće da se i koronavirus moze, ili se širi na isti način.

“Ovo je vanredna situacija, ali to nije beskrajni tunel. Izvući ćemo se iz toga!”, rekla je.

Kako kaže, sigurno je da se otvore prozori.

“Virus ne putuje vazduhom i sunčevim zracima, a ako uđu u prostorije, na krevete, na čaršafe i na odeću, mogu biti validni agensi koji u slučaju problema povezanih sa bakterijama pomažu u dezinfekciji.

Iz istog razloga, ako kod kuće imate zaštitne maske, predlažem da ih izlažete suncu, jer se na taj način one na neki način dezinfikuju. Dakle, bez straha otvaramo prozore, virus nema krila”, zaključuje.

IZVOR: Kurir.rs